Over Josca Bos

Josca-Bos

Compassie met Parkinson

Josca Bos werkte als onderwijsspecialist en coach. In 2010 werd bij haar de Ziekte van Parkinson vastgesteld. De toenemende invloed van de ziekte dwong haar tot een radicale wijziging in haar manier van leven. Ze benoemde de belangrijkste verandering als ‘mildheid’.

Parkinson DoeBoek

Haar ervaringen schreef ze op. Zij liet haar teksten zien aan andere Parkinsonpatiënten en aan gespecialiseerde zorgverleners. Dit leverde veel herkenning en waardering op. Zij ontving vergelijkbare verhalen van andere patiënten en aanvullingen van artsen en therapeuten. Ze besloot interviews met hen te doen en nam die ervaringen mee in het boek.
In haar boek benadrukt Josca het belang van behoud van de eigen waardigheid en regie. Zij biedt daarvoor oplossingen en handvatten, zoals de ontwikkeling van zelfcompassie en mindfulness.

Bij het boek is een inlegkaart ontwikkeld, de Zelfcompassiekaart. Deze kaart bevat een aantal tips van Josca hoe een houding van mededogen jegens jezelf te ontwikkelen.

Hulpmiddelen

In het Parkinson Doeboek staan diverse  hulpmiddelen om met de ziekte om te gaan. Een aantal daarvan zijn hier te downloaden en vrij te gebruiken. Ook de oefenformulieren uit het e-boek kan je hier vinden.

parkinson-doeboek-kaarten