logo-parkinson-doeboek

Uit de media

Recensie Ergotherapie Magazine 1 - 2022

“Parkinson Doeboek is een aanrader voor de therapeut die even uit zijn dagelijkse handelen wil stappen en wil leren kijken vanuit de verschillende perspectieven.

Het boek leest gemakkelijk weg en door de indeling in hoofdstukken kun je het hoofdstuk waar je wat meer diep­gang over zou willen krijgen gemakkelijk opzoeken. Je krijgt herkenbare situaties te lezen, waarbij het goed is om eens na te gaan hoe je de afgelopen tijd hebt gehandeld als professio­nal en hoe je, na het lezen van het boek, misschien net ándere vragen zou stellen.”

Recensie NBD Biblion : “Goed geschreven, goed gedocumenteerd en geheel wetenschappelijk verantwoord.”

“De auteur is werkzaam als onderwijsdeskundige en coach en kreeg in 2010 te verwerken dat zij aan Parkinson leed. Deze diagnose vatte zij op als een uitdaging en in de volgende vijf jaar ontwikkelde zij een bijzondere, nieuwe aanpak van de ziekte. Centraal staat het subjectief welbevinden van de patiënt. Het behoud van de eigen waardigheid is het leidmotief. Veel aandacht wordt gegeven aan het scheppen van veel eigen ruimte door de patiënt zelf en de mensen in zijn omgeving, met name de zogeheten ‘mantelzorgers’. In dit verband krijgt het fenomeen zelfcompassie veel aandacht. Dit boek is een ‘doeboek’ over deze nieuwe benadering: het bevat veel tips, voorbeelden en hulpmiddelen. Het is goed geschreven, goed gedocumenteerd en wetenschappelijk geheel verantwoord. Met een verklarende woordenlijst en een literatuuroverzicht.”
Dr. H.S. Verbrugh, NBD Biblion

23 december 2016 – De uitzending van ParkinsonTV

De uitzending van ParkinsonTV  stond in het teken van boeken. Een boeiende uitzending, waarin twee schrijvers,  Josca Bos en Henk Blanken, over hun werk vertelden. De uitzending is helaas niet meer terug te zien op ParkinsonTV.

Video afspelen over Josca-Bos-bij-ParkinsonTV
Parkinson-Fonds-logo

3 november 2016

Josca Bos schrijfster van het Parkinson Doeboek, wil haar verhaal verder brengen en wil meer begrip voor de ziekte onder een breder publiek realiseren.
Theatermakers Marieke Heerema en Dagmar Terpstra ontwikkelden in opdracht van Josca  een indringende theatervoorstelling. Marieke en Dagmar zijn samen het proces van begin tot eind aangegaan: de regie, het schrijven van teksten, het ontwikkelen van karakters en het spelen in de voorstelling.
Het stuk is een montagevoorstelling dat verschillende perspectieven belicht over gevolgen van de ziekte van Parkinson en hoe door kracht en (zelf)compassie de ziekte draaglijk gemaakt kan worden.

Naar de inhoud springen